Prophylactic mastectomy

Mastectomia subcutanata profilactica este o interventie chirurgicala care consta in indepartarea tesutului glandular la nivelul unuia sau a ambilor sani, pentru reducerea riscului de aparitie a cancerului de san. Identificarea unui risc ridicat nu inseamna ca sigur veti face cancer de san. Tot ce inseamna este ca probabilitatea de a dezvolta boala este de cateva ori mai mare decat a unei femei cu risc mediu. Intelegerea nivelului individual de risc va poate ajuta sa cantariti optiuni pentru strategii eficiente de reducere a riscurilor.

Cine poate lua in considerare mastectomia subcutanata profilactica pentru a reduce riscul de cancer mamar?

Acest tip de interventie se preteaza la:

1. Persoane care au cancer mamar la sanul contralateral

Daca aveti nevoie de mastectomie la un san din cauza diagnosticului de cancer mamar si aveti un risc inalt de aparitie a cancerului la celalalt san pe baza unui istoric familial puternic, sau a unui test genetic, puteti decide sa indepartati tesutul mamar din ambii sani cu posibilitatea de reconstrutie imediata.

2. Istoric familial al cancerului de san

Daca mama sau sora dvs a suferit de cancer la san, este posibil sa aveti un risc crescut. Daca mai multi membrii de familie pe parte materna sau paterna sufera de cancer de san sau ovar, riscul poate fi si mai mare.

3. Rezultatul pozitiv din testarea genelor

Testele genetice pot identifica mutatia genelor precum BRCA 1 si BRCA 2, care maresc substantial riscul de cancer de san sau alte forme de cancer. Daca aveti un istoric familial puternic de cancer mamar, ar fi indicat sa luati in considerare sa va faceti aceste teste genetice.

4. Modificari de san care crec semnificativ riscul de aparitie a cancerului

Este posibil ca, la o biopsie, sub ghidaj ecografic, sa fiti diagnosticata cu celule anormale in glandele care produc lapte, o afectiune cunoscuta ca si carcinom lobular insituu. CLIS nu este cancer, dar este un marker al unui risc crescut de a dezvolta cancer la ambii sani. Daca aveti un istoric familial puternic de cancer mamar si un istoric personal de CLIS, mastectomia profilactica poate fi o optiune pentru a va gestiona riscul.

5. Terapia cu radiatii

Daca ati avut o radioterapie la nivelul pieptului la varste cuprinse intre 10 si 30 ani, aveti un risc crescut de a dezvolta cancer de san.

6. Sanii densi

Tesutul mamar mai dens este asociat cu cancer de san. In principal, trebuie sa avem in vedere ca este foarte greu pentru un medic radiolog sa aprecieze o formatiune carcinomatoasa in acest tip de san la ecografie mamara.

Daca dvs considerati ca aveti unul sau mai multi factori de risc enumerati mai sus, puteti sa va adresati clinicii nostre pentru a decide impreuna daca puteti beneficia de acest tip de interventie.

Echipa nostra se bazeaza pe o colaborare stransa intre medicul chirurg plastician, medicul oncolog si medicul radiolog, special pregatiti in acest domeniu petru a va consilia conduita terapeutica.

Daca alegeti, totusi, sa optati pentru o interventie de mastectomie subcutanata profilactica, sanii pot fi reconstruiti imediat cu ajutorul unor implanturi mamare, cu tesut autolog din alta parte a corpului sau cu tehnica combinata. Modalitatea si abordul pentru mastectomie subcutanata profilactica se hotaraste individual, dupa caz, precum si tehnica de recostructie imediata.

Mastectomia profilactica reduce riscul de a dezvolta cancer la sanul contralateral cu 90-95%.

Avand o mastectomie nu garanteaza ca nu veti dezvolta niciodata cancer la san, deoarece in timpul interventiei chirurgicale nu putem indeparta tot tesutul mamar. Totusi, o mare parte de tesut mamar fiind scos, riscul se reduce proportional cu tesut mamar indepartat.

Riscurile de interventie chirurgicala de mastectomie subcutanata profilcatica sunt:

  • sangerare sau hematom
  • infectie
  • durere
  • necroza de areola
  • complicatii specifice pentru metoda aleasa de reconstrutie (proteza, lambou rotat sau liber transferat, etc).