Cancerul de piele

Blog Single

Renumitul chirurg estetician Tiberiu Bratu: „Degeaba le spun tinerelor ca mai bine sunt albe si sanatoase decat bronzate si cu melanom“.

Tiberiu Bratu, cunoscutul medic estetician din Timisoara, sustine ca a crescut enorm de mult numarul bolnavilor de cancer de piele.

Medicul Tiberiu Bratu, primul chirurg plastician din zona de vest a Romaniei, se confrunta in clinica sa, cu numeroase probleme, ce nu tin doar de infrumusetare. Bratu sustine ca una din problemele grave cu care se indreapta pacientii la el se refera la diferite leziuni si semne de pe corp. Medicul atrage atentia ca nu este de joaca cu acestea, pentru ca in ultimii ani a crescut veritiginos numarul bolnavilor de melanom. Asta inseamna cancer de piele.

“Daca apare o cea mai mica leziune tegumentara pigmentata trebuie sa se consulte un dermatolog. Sunt persoane care au foarte multe formatiuni pe piele. Genetic. Atunci trebuie sa isi gaseasca un dermatolog competent, care sa le faca o harta a acestor leziuni. Cand trebuie sa ne speriem? si cand poate sa capete potential malign? Atunci cand face un cerc rosu in jurul ei, cand devine puriginoasa, incepe sa manance, cand isi modifica forma si dimensiunea. Obligatoriu se merge la dermatolog, pentru ca trebuie facuta operatia. Este o vorba din batrani care spune: nu te opera maica, pentru ca o sa mori. Se lasa formatiunile astea sa evolueze pana la melanom malign. Rata de supravietuire este de cinci ani, chiar daca se opereaza", a declarat Tiberiu Bratu.

Medicul sustine ca aceasta boala apare acum si la persoane foarte tinere, la copii, in special din cauza expunerii la soare, din cauza stratului de ozon, dar si datorita solarului, in cazul femeilor.

„Operatia in timp util, inainte sa dea in metastaza, nu e dificila. Poate sa fie banala. Dar la romani exista o lipsa de cultura medicala minima, nu se discuta la televiziuni, la radio, in presa. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa dea importanta acestor probleme. Cancerul melanom este unul din cele mai agresive tumori in general. Trebuie sa avem grija si sa ne ducem din timp la medic", a mai spus Bratu.

Acesta afirma ca de multe ori primeste pacienti la chirurgie plastica care se duc cu formatiuni tumoroase foarte mari. “Nu iti vine sa crezi. Vin cu tumori cat jumatate din fata. il intreb, "domnule cand a ap?rut asta?". El raspunde, "acum 20 de ani". Exista tumori care daca sunt operate in limite de siguranta, omul este vindecat. Melanomul numai daca este operat in faza zero este vindecat. Dar foarte putini vin in aceasta faza incipienta. Cand am venit eu in Timisoara, in 1987, operam un melanom la doi ani. Acum operam un meloanom aproape saptamanal. si solarul e de vina. Degeaba le spui doamnelor sa nu mearga. Le spun ca mai bine alba si sanatoasa, decat bronzata si cu melanom. Dar degeaba", a explicat Bratu.

Articolul a aparut in ziarul Adevarul.